menu

Nanina kuhinja

Nanina kuhinja


Specifičnost geografskog položaja utiče na raznolikost u gastronomskoj kulturi. U našoj Kujnici ukrštaju se vojvođanske i mačvanske veštine, kao što se prožimaju i tradicionalni i moderni recepti. Paorsko ‘leba, masti i aleve paprike, projice, gibanice, uštipci, listići, punjene paprike, šnicle u luku, šapice, vanilice, ali i nemačke po poreklu – šnenokle i štrudle, samo su neki od specijaliteta iz našeg jelovnika.

Nanin fruštuk

Svakog vedrog dana, od maja do oktobra, spremamo za Vas “Nanin fruštuk”. Do konačnog zalogaja, kada počinje harmonija ukusa, sreću se i usklađuju u svojim bojama sledeći članovi: jaja, pečena na oko i slanina; proja sa sirom/gibanica; hleb, mast i aleva paprika; kravlji/kozji sir; neobrano mleko; domaća kobasica i suvi vrat; paradajz sa bosiljkom; prženice; džemovi, pekmezi (kajsija, šljiva, rum i čokolada, šipak) i sokovi (zova, nana, višnja, kopriva); turske kafe i “Nanini” čajevi (nana, kamilica, zova, kopriva). Svi učesnici u “Naninom fruštuku” vode poreklo iz Noćaja, neki iz naše bašte, neki iz komšijskih domaćinstava. Doručak je zasnovan na principu obroka kod nane na selu, odnosno švedskog stola.

nanin-fruštuk

Nanin rinflajš

Nedeljom u Kujnici uvek miriše na peršun, celer i kolače. To je zato što je nedeljom rinflajš neizbežan akter gastronomske igre na “Naninom” veselom astalu. Rinflajš potiče od nemačke reči i označava određeni skup specijaliteta koji se prave u određeni dan. U Sremu je sinonim za rinflajš: supe, sosa i mesa. “Nanin rinflajš” počinje u podne i takvim ga čine sledeće đakonije: predjelo (Kobasica se u bosiljak zaljubila; Baget se zamastio, pa se zarumeneo), domaća supa (Idi u peršun), kuvano meso, povrće i sos od paradajza (Crveno+žuto=narandžasto), pohovano meso/šnicle u luku/rolat od mlevenog mesa/pečeno pile; dezert (kad je visoka temperatura hladne šnenokle, u junu rastezano sa višnjama ili šeri kocke, kad se vrše žito, isto to samo sa šlagom, voćne salate od sezonskog voća, lubenice, Reform torta ili štogod treće).

nanin-rinflajš

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward